Hoe worden daken gebouwd?

Een eenvoudige, in stokken gebouwde driehoekige dakconstructie bestaat uit drie hoofdcomponenten. Ten eerste is er een nokplaat, een horizontaal houten element op de top van het dak, dat de top van de dakdriehoek vormt.

Hoe worden daken gebouwd?

Een eenvoudige, in stokken gebouwde driehoekige dakconstructie bestaat uit drie hoofdcomponenten. Ten eerste is er een nokplaat, een horizontaal houten element op de top van het dak, dat de top van de dakdriehoek vormt. Vervolgens volgen de spanten, die aan het nokbord zijn bevestigd en naar beneden naar de buitenmuren hellen. Zodra de spanten omhoog zijn, is het dak bedekt met multiplex of OSB, wat het dak een enorme stijfheid geeft.

De top van een dak wordt een nok genoemd, de onderkant is de dakrand en schuine randen worden harken genoemd. Waar twee dakvlakken elkaar ontmoeten in een binnenhoek is een vallei, terwijl op een buitenhoek de kruising een heup is. Aan al deze daken ligt het frame ten grondslag, dat bestaat uit spanten of spanten. Flitsen helpt water af te stoten overal waar het dakoppervlak wordt gebroken door dakkapellen, kruisende dakvlakken en uitsteeksels, en ook langs de dakranden.

Metalen dakbedekking is vaak een onderdeel van energiezuinige daksystemen waarbij de weerkaatsing van zonnestraling wenselijker is dan de warmteabsorptie van asfalt. Als u eerst een oud dak moet afscheuren, kunt u de kosten van zelfs een eenvoudige vervanging van een asfaltshingdak verdubbelen. Als u deze termen begrijpt, kunt u uw dakconstructie en eventuele dakschattingen beter begrijpen, zodat u ze van appels met appels kunt vergelijken. In andere gevallen worden planken van georiënteerde strengen of multiplex van het dakterras gebruikt om de dakbedekking te ondersteunen.

Daarnaast wordt de steilheid of helling van een dak in de eerste plaats bepaald door het materiaal dat het dak bedekt en andere aspecten van het esthetische ontwerp. Hoe belangrijk daken ook zijn, ze worden zelden nauwkeurig geïnspecteerd, hetzij door bouwinspecteurs tijdens de bouw, hetzij door huisinspecteurs voorafgaand aan een verkoop. Dakkozijnen zijn een van die timmermansvaardigheden die nogal ingewikkeld lijkt, en sommige dakontwerpen zijn inderdaad moeilijk. Carpenter gebruikt een pneumatische spijkermachine om multiplexomhulsels aan de dakspanten te bevestigen, in dit geval een reeks dakspanten.

Het waterdicht maken van dit kwetsbare deel van het dak is altijd de beste methode om schade door ijsdammen aan het dak en het interieur te voorkomen.