Wat zijn de twee soorten dakconstructies?

Denk terug aan je eerste krijttekening van een huis. De kans is groot dat je een zadeldak hebt getekend.

Wat zijn de twee soorten dakconstructies?

Denk terug aan je eerste krijttekening van een huis. De kans is groot dat je een zadeldak hebt getekend. Het is eigenlijk een driehoek met de basis bovenop het huis en de twee kanten omhoog om de bergkam te raken. Hellingen kunnen drastisch variëren op het zadeldak, van steile ontwerpen in chaletstijl tot daken met een zachte helling.

Het Nederlandse zadeldak is een ander dak in combinatiestijl dat gebruikmaakt van ontwerpelementen van zowel gevel- als heupdaken. Een miniatuurzadeldak, of „gablet”, staat bovenop een traditioneel heupdak. Stel je een klassieke rode schuur voor met witte versiering, en je hebt je net een gambreldak voorgesteld. De twee zijden hebben elk twee hellingen, een steil en een zacht.

Het ontwerp maakt het gebruik van de bovenverdieping mogelijk als zolderkamer of als loft. Door ramen aan de zijkanten van het gambreldak toe te voegen, komt er natuurlijk licht binnen en wordt het gebruik van de bovenverdieping vergroot. De steile delen van gambreldaken zijn goed zichtbaar, dus huiseigenaren moeten goed nadenken over het uiterlijk van hun dakshingles. Een traditioneel heupdak bestaat uit vier hellingen van gelijke lengte die samenkomen om een eenvoudige bergkam te vormen.

Er zijn echter variaties, zoals een halve heup met twee kortere zijden met dakranden. Als je een heupdak hebt, heb je je misschien al gerealiseerd dat het grootste deel van het dak zichtbaar is als je naar je huis kijkt. Het type en de kleur van dakshingles die u op een heupdak installeert, vormt een groot deel van de algehele uitstraling van uw huis omdat het zo goed zichtbaar is. Het Louvre in Parijs is een uitstekend voorbeeld van het mansardedak, dat zijn klassieke vorm ontleent aan de Franse architectuur.

Dit vierzijdige ontwerp met dubbele hellingen heeft zeer steile lagere hellingen, die vlak of gebogen kunnen zijn. Hoewel het mansardedak oorspronkelijk uit Frankrijk kwam, werd het al snel populair in de Verenigde Staten. Door de stijl kunnen huiseigenaren volledig gebruik maken van de bovenverdieping met een overvloed aan binnenzolderruimte en meerdere ramen, en het ziet er vooral aantrekkelijk uit als er dakkapellen worden toegevoegd. Als u de voorkeur geeft aan moderne huisontwerpen, zult u waarschijnlijk een schuurdak op prijs stellen.

Deze „leunende” stijl lijkt op de helft van een traditionele gevel. Hoewel het al lang wordt gebruikt voor veranda's en toevoegingen, siert het schuurdak nu de hele structuur op ultramoderne gebouwen. De meeste schuurdaken hebben meestal lagere hellingen, waarbij 4 op de 12 en lager het meest voorkomen, hoewel steilere hellingen de waterafvoer versnellen. Huizen met schuurdaken zijn meestal unieke structuren die de stijl en persoonlijkheid van hun eigenaren weerspiegelen.

Schuurdaken bieden een aantal interessante mogelijkheden voor het plaatsen van ramen, van kleine rijen glazen ruiten direct onder het dak tot grote ramen aan de voorkant van het huis. Motorkapdaken zijn in wezen een mansardedak, omgekeerd. Een dak met motorkap, ook bekend als trappendakrand, heeft vier zijden met een steile bovenhelling en een zachtere lagere helling, waardoor een veranda aan de randen van het huis wordt bedekt. Deze stijl komt vaker voor in bouwwerken uit de jaren 1700, maar wordt voor moderne bouwers vaak als verouderd beschouwd.

Boxzadeldaken hebben twee schuine zijden die samenkomen om een nok te vormen, met aan weerszijden een driehoekig verlengstuk dat van de muren is afgesloten. Dit type dak is populair in gebieden met koude weersomstandigheden en biedt een stabiel ontwerp dat goed bestand is tegen regen en sneeuw. Een dak van een clerestory heeft een binnenmuur gebouwd die zich uitstrekt boven een deel van het dak, waarbij dit deel van de muur vaak is bekleed met meerdere ramen of een lang raam. De dakdelen aan weerszijden van de verticale muur zijn meestal schuin, waardoor er veel natuurlijk licht in de ramen valt.

Een combinatiedak is letterlijk een combinatie van soorten daken. Combinatiedaken bevatten vaak twee of meer ontwerpen om esthetische en praktische redenen en kunnen verschillende stijlen hebben; bijvoorbeeld een clerestory en een hip dak. Dit is een geweldige optie voor een unieke, interessante look. Een kruisschilddak is een veelvoorkomend daktype, met loodrechte heupdelen die een 'L' of 'T' vorm vormen in de dakheup.

Dit is een geweldige optie voor gebouwen met een complexere indeling dan een eenvoudige rechthoek of vierkant, en het is een daktype dat goed blijft staan in regen, sneeuw of winderige omstandigheden. Een gebogen dak geeft elk gebouw een uiterst moderne, interessante functie. Moderne daken profiteren van de flexibiliteit van metalen materialen, waardoor één grote gebogen structuur ontstaat. Gebogen daken helpen wel om de weerstand tegen wind te verminderen, maar worden vooral gekozen vanwege de verbluffende esthetische uitstraling die ze aan een gebouw kunnen toevoegen.

Een open zadeldak is identiek aan een boxzadeldak, met als enige uitzondering de zijkanten aan beide uiteinden in een doos. Bij dit type dak worden de uiteinden open gelaten om direct tegen de muren aan te sluiten. Er zijn geen extra voordelen tussen beide, de keuze is puur gebaseerd op esthetiek. Een gambreldak is een symmetrisch dubbelzijdig dak met een ondiep bovengedeelte en een steilere lagere helling aan weerszijden, meestal te vinden in schuren.

Een kruiszadeldak is een ontwerp dat bestaat uit twee of meer zadeldakruggen die elkaar onder een hoek kruisen, meestal loodrecht op elkaar. Het zadeldak is een bijzonder veel voorkomende dakstijl omdat het eenvoudig te bouwen is, water goed afvoert, ventilatie mogelijk maakt en bij bijna elk gebouwontwerp kan worden gebruikt. Het type gebouw, het type dakconstructie, initiële kosten, onderhoudsvereisten, fabricagefaciliteiten, esthetische en bijzondere kenmerken van de plaats, duurzaamheid, beschikbaarheid van het materiaal zelf en het klimaat van de plaats zijn allemaal factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij de keuze van een dakbedekkingsmateriaal. Dit type dak bestaat uit zes driehoekige, identiek hellende dakpanelen en zes ondersteunende spanten en wordt meestal gebruikt voor een prachtig uniek tuinhuisje als aanvulling op een gazon voor thuis of in de commerciële tuin.

Geen enkel gebouw kan bestaan zonder dak, dus voordat u het mooiste dak voor uw huis kiest, is het handig om kennis te maken met de 12 basisdaktypes. Dakkapellen hebben een verticaal uitspringend raam dat vanaf een gewoon schuin dak een extra raam in het dak creëert. Regen en sneeuw vallen directer en in grotere hoeveelheden op het dak en de dakbedekking dan op de muren. Een piramidedak is identiek aan een eenvoudig heupdak, maar de muren zijn eerder vierkant dan rechthoekig, waardoor de vorm van de dakhelling van het gebouw aan de bovenkant tot een punt in piramidevorm komt.

Kenmerkend voor heupdaken is dat de dakvlakken vrijwel altijd identiek zijn qua helling, waardoor ze symmetrisch zijn vanuit het midden. Zij kunnen u helpen bij het kiezen van de juiste dakspanen voor uw dakontwerp en geven u een schatting en mogelijkheden voor dakfinanciering. Net als andere daken bepalen de grootte, het materiaal en het type van uw zadeldak de bouwkosten. Platte daken komen veel voor bij commercieel vastgoed, maar u kunt ook een plat dak hebben op een woonhuis.

Als u inzicht hebt in de potentiële prestaties en het ontwerpeffect van verschillende dakvormen en hellingen, kunt u beslissen welke dakspanen en dakbedekkingsmaterialen het beste zijn voor uw huis, zowel wat betreft prestaties als esthetisch oogpunt. .