Hoe wordt een traditioneel dak gebouwd?

Een typisch dak bestond uit een reeks schuine balken, bekend als spanten, bevestigd, aan de bovenkant op een nokbord en aan de onderkant aan een wandplaat. Plafondbalken ondersteunden het plafond en fungeerden als een verbinding met de spanten - om te voorkomen dat de dakspanten zich zouden verspreiden.

Hoe wordt een traditioneel dak gebouwd?

Een typisch dak bestond uit een reeks schuine balken, bekend als spanten, bevestigd, aan de bovenkant op een nokbord en aan de onderkant aan een wandplaat. Plafondbalken ondersteunden het plafond en fungeerden als een verbinding met de spanten - om te voorkomen dat de dakspanten zich zouden verspreiden. Dakconstructie voor woningen is het frame en de dakbedekking die op de meeste vrijstaande huizen in koude en gematigde klimaten wordt aangetroffen. Dergelijke daken zijn voornamelijk van hout gebouwd, hebben een aantal verschillende vormen en zijn bedekt met verschillende materialen.

Het dak is een belangrijk element om bescherming te bieden tegen weersinvloeden en draagt bij aan de esthetiek van het gebouw. Het dak speelt ook een belangrijke rol bij het verminderen van warmteverlies door een gebouw. Daken worden geclassificeerd als hellend of plat. Hout is tegenwoordig het meest gebruikte materiaal, meestal in de vorm van geprefabriceerde houten spanten.

Hoewel het gebruikelijk is om schuine daken te bouwen van geprefabriceerde houten spanten, is in deze discussie ruimte gereserveerd voor het traditionele houten dak dat ter plaatse wordt gebouwd, voornamelijk als hulpmiddel om de constructie en terminologie te begrijpen, maar ook als hulpmiddel voor degenen die betrokken zijn bij reparatie en renovatieprojecten. Het traditionele dak dat op locatie is gebouwd, is opgenomen in het hoofdstuk om de belangrijkste principes van dakconstructie uit te leggen. Dakbedekkingen variëren van natuurlijke leien, klei en betontegels tot metalen plaatmaterialen, membranen en groendaken. Elke moderne dakspant is ontworpen en gemaakt voor een bepaalde positie in de dakconstructie en bestaat uit stompe houtlengtes die doorgaans aan elkaar zijn genageld met plaatbevestigingen - er wordt geen houtverbinding gebruikt.

Grote daken zullen extra hout bevatten om de dakspanten te ondersteunen en om het dak te beschermen tegen windbelasting enz. Asfaltshingles is het meest gebruikte dakbedekkingsmateriaal in Noord-Amerika en maakt maar liefst 75% van alle daken met steile hellingen uit. Traditioneel werden daken ter plaatse gebouwd met gezaagd hout, meestal met alle voegen eenvoudig aan elkaar genageld. Daken worden ook aangeduid als warm of koud dak, afhankelijk van hoe ze zijn ontworpen en gebouwd met betrekking tot thermische isolatie en ventilatie van gebouwen.

In het VK zou een betonnen pannendak normaal gesproken spanten hebben met een middelpunt van 600 mm (24 inch), daklatten in het midden van 300 mm (12 inch) en plafondbalken in een centrum van 400 mm (16 inch). Dakkozijnen zijn een van die timmermansvaardigheden die nogal ingewikkeld lijkt, en sommige dakontwerpen zijn inderdaad moeilijk. In werkelijkheid mogen platte daken niet volledig vlak zijn, maar moet er een lichte helling of val in een plat dak worden ingebouwd om de afvoer te garanderen en te voorkomen dat water opduikt dat niet alleen lelijk is, maar ook tot ernstigere problemen kan leiden. Wanneer de warme, vochtige lucht van onderaf in de koude dakruimte stijgt, begint condensatie wanneer de luchttemperatuur daalt tot het 'dauwpunt' of als de warme lucht in contact komt met een van de koude oppervlakken in het dak.

Boven de spanten en vuurringen wordt meestal een 'dakdek' gebouwd in een geschikt houtplaatproduct, zoals 18 mm multiplex of sterling board. De sterkte en stabiliteit van een dak hangt af van de eigenschappen van de materialen waaruit het is opgebouwd en van de manier waarop de materialen worden gevormd als een horizontaal (plat) platform of als een driehoekig (schuin) raamwerk. Het dakframe moet zodanig zijn ontworpen dat het bestand is tegen een structurele belasting, met inbegrip van zogenaamde dode belasting, het eigen gewicht en het gewicht van de dakbedekking, en extra belasting, de zogenaamde milieubelasting, zoals sneeuw en wind.