Hoe zijn oude daken gebouwd?

De vroege daken van de beschaving waren gemaakt van riet en ondersteund door houten muren, zoals de huizen van veel vroege beschavingen. De Chinezen kregen echter al snel toegang tot steen en baksteen als bouwmateriaal.

Hoe zijn oude daken gebouwd?

De vroege daken van de beschaving waren gemaakt van riet en ondersteund door houten muren, zoals de huizen van veel vroege beschavingen. De Chinezen kregen echter al snel toegang tot steen en baksteen als bouwmateriaal. Vervolgens vonden ze dakpannen van klei uit in de Zhou-dynastie (1046-256 v. Chr.) Oude Chinese gemeenschappen hadden te kampen met aardbevingen, wat vroege Chinese beschavingen ervan weerhield om grotere structurele ontwikkelingen te onderzoeken ten gunste van woningen met één verdieping en langere woningen en openbare gebouwen.

Dit leidde tot een gevel- en heupdakconstructie die tijdens de opkomst van de Song-dynastie gestaag evolueerde. Oude Chinese gebouwen maakten ook geen gebruik van dragende muren en vertrouwden in plaats daarvan op een steunpilaar. Dit leidde tot ongelooflijk innovatieve daktechnieken, zoals het „duogong” of „kap-en-steen” beugelsysteem dat druk en spanning gebruikte om dakconstructies te ondersteunen. Halverwege de 19e eeuw werden pannendaken vaak vervangen door daken van plaatwerk, die lichter en gemakkelijker te installeren en te onderhouden waren.

Tegen de eeuwwisseling zorgden de gebouwen in Romaanse Revival- en Mission-stijl echter voor een nieuwe vraag en populariteit voor dit pittoreske dakbedekkingsmateriaal. Vervolgens werden in het midden van de 19e eeuw teerdaken (bebouwde dakbedekking) uitgevonden. Dit was een plat dak gemaakt van lagen vilt en teer, met een lichte helling naar een afvoer. Aangebracht met dweil moesten vroege teer- en asfaltdaken plat zijn.

Als er zich problemen voordoen, is het belangrijk om contact op te nemen met een professional, ofwel een architect, een gerenommeerde dakdekker of een vakman die bekend is met de inherente kenmerken van het specifieke historische daksysteem dat betrokken is. Na de Grote Brand van Londen werden rieten daken in de hoofdstad volledig verboden en werden kleitegels het dominante dakbedekkingsmateriaal. Deze systemen kunnen effectief zijn als ze goed worden onderhouden; als de dakhelling echter onvoldoende is voor een goede afvoer, of als de vallen verstopt raken, vormt regenwater poelen op het dakoppervlak. Gotische daken werden gebouwd met geribbelde gewelven, die zijn gemaakt van parallelle bogen die zijn gemaakt om een rond dak te bouwen.

Als de omhulling of draaibank veranderingen in het dakoppervlak lijkt te hebben overleefd, kunnen deze sporen van de daksystemen bevatten. Natuurlijke hulpbronnen zijn altijd van invloed geweest op het type dakbedekking dat in verschillende gebieden werd gebouwd, en in Groot-Brittannië was dat niet anders. Met lood en koper bedekte dakoppervlakken waar dakspanen van hout, tegels of leisteen niet geschikt waren vanwege de helling of vorm van het dak. Vervolgens moet een volledige interne en externe inspectie van het dak worden gepland om alle oorzaken van de storing vast te stellen en om de alternatieven voor reparatie of vervanging van de dakbedekking te identificeren.

In de architectuur van het Midden-Oosten werd het koepeldak vanaf 691 na Christus overheersend, na de bouw van The Dome of the Rock. Als de dakconstructie klinkt en niets wijst op recente bewegingen, moet het gebied dat het meest nauwkeurig wordt onderzocht het daksubstraat, de omhulling of de latten. De Chinese vorm van pannendakconstructie lijkt enigszins op het imbrex- en tegula-tegelsysteem van het oude Griekenland en Rome omdat het ook afhing van het gebruik van platte en gebogen tegels, maar het Chinese systeem was anders. Waar de toegang tot dit soort materialen beperkt was, bleef een rieten dak prominent aanwezig, omdat het kan worden gemaakt van materialen die overal groeien.

Tussen 700 en 650 voor Christus begonnen Griekse bouwers dakpannen te gebruiken die veel minder ontvlambaar waren dan traditionele rieten daken.