Waar waren daken van vóór dakspanen gemaakt?

Klei, schaats, en hout De eerste soorten dakbedekking die in de koloniën werden gevonden, waren kleitegels, hout, en leisteen. Voeg aan het mengsel de dakspeen van plaatwerk toe.

Waar waren daken van vóór dakspanen gemaakt?

Klei, schaats, en hout De eerste soorten dakbedekking die in de koloniën werden gevonden, waren kleitegels, hout, en leisteen. Voeg aan het mengsel de dakspeen van plaatwerk toe. Metalen dakspanen, die al in de jaren 1870 werden gepromoot als praktische versmelting van de metaaleconomie met de rijkdom van leisteen, waren onmiddellijk populair in de VS en in Canada voor middelgrote huizen van allerlei soorten. Rechthoeken van plaatstaal met decoratieve chevrons of zelfs esdoornbladeren die stevigheid toevoegen, zoals leisteen, metalen dakspanen worden op daken met steile hellingen geïnstalleerd en komen het best tot hun recht op grote daken met meerdere puntgevels.

Metalen dakspanen worden tegenwoordig gemaakt in decennia oude en nieuwe patronen. In 1903 veranderde de dakbedekking voorgoed toen Henry M. Reynolds uit Grand Rapids, Michigan, de eerste asfaltshingles uitvond. Deze zijn gemaakt met een combinatie van bitumen, doorspekt met scherven van kwarts, baksteen, leisteen of andere soortgelijke mineralen.

Wat geweldig was aan asfaltshingles, was dat ze goed waren in het binnen houden van warmte en het weer buiten. Dit was een enorme doorbraak voor de meeste huizen zonder centrale verwarming. Zodra de spijkerkoppen zichtbaar zijn, kan water dat van het dak naar beneden stroomt het gebouw rond de nagelschacht binnendringen, waardoor de onderliggende bouwmaterialen van het dak gaan rotten en vochtschade aan plafonds en verf binnenin ontstaan. In de jaren 80 was de asfaltshingle het dominante dakbedekkingsmateriaal geworden in Canada en in heel Noord-Amerika voor residentiële dakbedekkingen met steile hellingen.

In de Verenigde Staten zijn asfaltshingles op basis van glasvezel verreweg het meest gebruikte dakbedekkingsmateriaal voor residentiële dakbedekkingstoepassingen. Leisteen was vooral soigne, vond hij, voor „Franse dakhuizen”, waar het onderste deel van de onnavolgbare mansardedaken met dubbele helling kon worden ingebed in vormen en kleuren met patronen, zoals groen, paars en rood. Sommige stenen dakspanen worden op hun plaats bevestigd, maar sommige worden gewoon vastgehouden door de zwaartekracht, dus de dakhelling mag niet te steil zijn, anders glijden de stenen van het dak.