Wat zijn de twee soorten schuine dakconstructies?

Dit dubbelzijdige dak heeft aan elke kant een helling. Een plat dak heeft de laagste steilheid van alle andere daken.

Wat zijn de twee soorten schuine dakconstructies?

Dit dubbelzijdige dak heeft aan elke kant een helling. Een plat dak heeft de laagste steilheid van alle andere daken. Dit zijn de meest voorkomende daken die huiseigenaren gebruiken. Hieronder volgt het type schuin dak.

Wanneer de hellingshoek van een dak meer dan 10° bedraagt ten opzichte van het horizontale dak, wordt dit een schuin dak genoemd. Hellende daken kunnen aan beide zijden een helling hebben of ze kunnen slechts in één richting schuin aflopend zijn. Het is de eenvoudigste vorm van een schuin dak met slechts aan één kant een helling. De ene muur is voldoende hoger opgetild dan de andere om de helling te creëren.

Het dak bestaat uit gemeenschappelijke spanten aan de hogere uiteinden die op een wandplaat worden ondersteund. Deze wandplaat wordt ondersteund op een stekend kraagsteen uit de muur. Dit type schuin dak kan worden gebruikt tot overspanningen van 2,4 m. Het koppelsluitdak is vergelijkbaar met het gekoppelde dak, behalve dat de gemeenschappelijke spanten zijn verbonden door een trekbalk aan de onderkant van de spanten.

Dit schuine dak bestaat uit twee gemeenschappelijke spanten, zoals een gekoppeld dak. Twee extra elementen, schaarelementen genaamd, worden gebruikt om het dak te versterken. Op de trekbalk is ook een spandorpel aangebracht om weerstand te bieden aan de stuwkracht van stutten. Queen Post truss is geschikt voor dakoverspanningen van 9 m tot 14 m.

Stalen spanten behoren tot de sterkste soorten schuine daken. Stalen spanten zijn gemaakt van gewalste stalen constructiedelen. Stalen spanten zijn goedkoper dan houten spanten voor overspanningen van meer dan 10 m. Er zijn veel verschillende soorten schuine daken, waaronder zadeldaken, heupdaken, gambreldaken, koepeldaken en mansardedaken.

De helling van een dak is een belangrijke factor wanneer u schattingen ontvangt van lokale dakbedekkingsbedrijven, u moet bekend zijn met de helling van uw dak en welke vereisten het werken op die helling met zich mee kan brengen. Hellende daken zijn een van de meest voorkomende daken en worden algemeen beschouwd als het goedkoopste alternatief voor het afdekken van een bouwconstructie. Een schuin dak is een dak dat bestaat uit een hellend oppervlak of oppervlakken met een hoek van gewoonlijk meer dan 20 graden. Om precies te zijn: een schuin dak vereist een helling van meer dan 10 graden of een dak met twee hellingen die samenkomen op een centrale bergrug.

Deze daken zijn over het algemeen stabieler dan een standaard zadeldak omdat ze aan alle vier zijden een naar binnen hellende helling hebben. Afhankelijk van hoeveel gewicht het frame van het huis veilig kan dragen, kunt u het dakbedekkingsmateriaal van een zadeldak vervangen door asfaltshingles, cedershakes, metaal, klei of betonnen tegels. Maar omdat platte daken vatbaarder zijn voor vochtschade, zijn hun reparatie- en onderhoudskosten veel hoger dan die van hellende daken, waardoor hellende daken op de lange termijn goedkoper zijn. Zadeldaken kunnen problematisch zijn in gebieden met veel wind en orkaan als de kozijnen niet goed zijn geconstrueerd en voldoende worden ondersteund.

Er zijn flitsingen aangebracht om te voorkomen dat vocht de muur en het dak binnendringt door voegen in copings, borstweringsmuur en andere penetraties door het dakvlak. Van de verschillende soorten daken die beschikbaar zijn, zijn er twee meest voorkomende keuzes voor een nieuwbouwproject of voor de renovatie van een bestaand dak. Van alle verschillende soorten daken die beschikbaar zijn, is er een die traditionalisme en modernisme op de mooiste manier definieert — kijk naar hellende daken. Of je nu bezig bent met het bouwen van een huis, het vervangen van je dak of je net een daklek hebt opgemerkt, een goed begrip van de structuur van je dak is absoluut noodzakelijk.

Door de lage helling zijn platte daken gevoelig voor daklekken en zijn ze mogelijk niet geschikt voor gebieden met veel regen of zware sneeuwval.