Wat zijn verschillende soorten dakconstructies?

Denk terug aan je eerste krijttekening van een huis. Het geknipte zadeldak heeft verschillende namen, waaronder bullnose.

Wat zijn verschillende soorten dakconstructies?

Denk terug aan je eerste krijttekening van een huis. Het geknipte zadeldak heeft verschillende namen, waaronder bullnose. Plat dak (Low Slope Roof) De eerder genoemde stijlen - zadeldaken, heupdaken, jerkinheaddaken, mansardedaken, gambreldaken en zoutbakdaken - zijn allemaal schuine daken. Motorkapdaken zijn in wezen een mansardedak, omgekeerd.

Een dak met motorkap, ook bekend als trappendakrand, heeft vier zijden met een steile bovenhelling en een zachtere lagere helling, waardoor een veranda aan de randen van het huis wordt bedekt. Deze stijl komt vaker voor in bouwwerken uit de jaren 1700, maar wordt voor moderne bouwers vaak als verouderd beschouwd. Boxzadeldaken hebben twee schuine zijden die samenkomen om een nok te vormen, met aan weerszijden een driehoekig verlengstuk dat van de muren is afgesloten. Dit type dak is populair in gebieden met koude weersomstandigheden en biedt een stabiel ontwerp dat goed bestand is tegen regen en sneeuw.

Een dak van een clerestory heeft een binnenmuur gebouwd die zich uitstrekt boven een deel van het dak, waarbij dit deel van de muur vaak is bekleed met meerdere ramen of een lang raam. De dakdelen aan weerszijden van de verticale muur zijn meestal schuin, waardoor er veel natuurlijk licht in de ramen valt. Een combinatiedak is letterlijk een combinatie van soorten daken. Combinatiedaken bevatten vaak twee of meer ontwerpen om esthetische en praktische redenen en kunnen verschillende stijlen hebben; bijvoorbeeld een clerestory en een hip dak.

Dit is een geweldige optie voor een unieke, interessante look. Een kruisschilddak is een veelvoorkomend daktype, met loodrechte heupdelen die een 'L' of 'T' vorm vormen in de dakheup. Dit is een geweldige optie voor gebouwen met een complexere indeling dan een eenvoudige rechthoek of vierkant, en het is een daktype dat goed blijft staan in regen, sneeuw of winderige omstandigheden. Een gebogen dak geeft elk gebouw een uiterst moderne, interessante functie.

Moderne daken profiteren van de flexibiliteit van metalen materialen, waardoor één grote gebogen structuur ontstaat. Gebogen daken helpen wel om de weerstand tegen wind te verminderen, maar worden vooral gekozen vanwege de verbluffende esthetische uitstraling die ze aan een gebouw kunnen toevoegen. Een open zadeldak is identiek aan een boxzadeldak, met als enige uitzondering de zijkanten aan beide uiteinden in een doos. Bij dit type dak worden de uiteinden open gelaten om direct tegen de muren aan te sluiten.

Er zijn geen extra voordelen tussen beide, de keuze is puur gebaseerd op esthetiek. Een gewoon heupdak is de eenvoudigste vorm van heupdaken. Het dak heeft vier driehoekige gezichten waarvan de twee zijden langer zijn dan de andere. Gewone heupdaken hebben meestal kleine zolderruimtes.

Het halfheupdak is een hybride van hippe en zadeldakontwerpen. Het dak lijkt aan de onderkant op een gevel, maar eindigt aan de bovenkant in een heup. Kruisdaken zijn heupdaken boven L-vormige gebouwen. Het ontwerp bestaat uit twee delen van schilddaken die op het kruispunt van het gebouw met elkaar zijn verbonden.

Waar de twee delen van het dak samenkomen, vormt zich een dakvallei. Neem contact op met uw dakdekker voor meer informatie over heupdaken. Een zadeldak heeft twee schuine zijkanten die aan de bovenkant samenkomen om een nok te vormen. De twee hellingen vormen aan beide uiteinden driehoekige verlengingen.

Technisch gezien is de driehoekige verlenging de gevel. Net als heupdaken zijn er ook zadeldaken in verschillende vormen. Net als andere daken bepalen de grootte, het materiaal en het type van uw zadeldak de bouwkosten. Daken kunnen in drie soorten zijn verdeeld.

Dergelijke daken worden alleen gebruikt als de overspanning beperkt is tot 5 meter, anders is de afmeting van de spant oneconomisch. De maximale spanwijdte van de spant wordt genomen op 2,5 m. Enkele daken zijn er in vier soorten; schuin dak, verandadak of zijdak, koppeldak, het paar gesloten dak en kraagbalkdak. FacebookpaginaYoutubeWord lid van Telegram Ondersteuning krijgen - WhatsApp Civil Tools e-books Artikel verzenden My Balance Get Wallet Fund.

Interessant is dat u dakstijlen kunt combineren bij het bouwen van een gevel- en daldakontwerpen voor een huis met kruisvoetafdruk. Motorkapdaken kunnen worden vervaardigd van bijna elk standaard dakbedekkingsmateriaal, waaronder asfaltshingles, metalen dakspanen, leisteen of houten dakspanen of shakes. Een plat dak is bijna precies dat: een dak dat zo weinig helling of helling heeft dat het helemaal plat lijkt (hoewel ze een zeer kleine helling hebben om water af te voeren). Voor daken in gambrelstijl zijn slechts twee dakbalken en kruisvoegen nodig, dus de lage materiaalkosten helpen om het budget realistisch te houden.

Een kruiszadeldak is een ontwerp dat bestaat uit twee of meer zadeldakruggen die elkaar onder een hoek kruisen, meestal loodrecht op elkaar. Een piramidedak is identiek aan een eenvoudig heupdak, maar de muren zijn eerder vierkant dan rechthoekig, waardoor de vorm van de dakhelling van het gebouw aan de bovenkant tot een punt in piramidevorm komt. Deze variaties op eenvoudige zadeldaken - Nederlandse, gekruiste en voorgevels - kunnen echt opvallen als een mix van kleuren of zelfs meerdere soorten dakbedekkingsmaterialen wordt gebruikt om de verschillende kenmerken te laten zien. Gekruiste zadeldaken zijn twee zadeldakdelen die loodrecht of haaks zijn gecombineerd; ze zijn meestal te zien in huizen in Cape Cod of Tudor-stijl.

Koepeldaken zijn in de meeste woonomgevingen zelden te zien, hoewel ze mogelijk in geprefabriceerde vorm verkrijgbaar zijn en als detail of zelfs als hoofddak in een eigentijds ontwerp passen. Als u de duurzaamheid van een metalen dak wilt, maar de voorkeur geeft aan de uitstraling van steen of leisteen, kan met steen bedekt staal of een andere vorm van composiet dakbedekkingsmateriaal een goede keuze zijn. Bovendien moet u ook op de hoogte zijn van de verschillende daknamen voor de verschillende soorten, aangezien een dakbedekkingsbedrijf bij u in de buurt of een architect deze termen waarschijnlijk zal gebruiken. De toevoeging van een borstwering maakt een plat dak veel veiliger en biedt een kleine barrière die extra veiligheid biedt om de kans te verkleinen dat iemand die op het dak staat over de rand valt.

Er zijn verschillende soorten dakmateriaal beschikbaar en hun selectie is afhankelijk van; type gebouw, type dakframe, initiële kosten, onderhoudsvereisten, fabricagefaciliteiten, uiterlijk en speciale kenmerken van de plaats, duurzaamheid, beschikbaarheid van het materiaal zelf en klimaat van de plaats. Daarom moeten dakprofessionals het dak van binnenuit het huis controleren om lekken en waterschade op te sporen. De eerder genoemde stijlen - zadeldaken, heupdaken, jerkinheaddaken, mansardedaken, gambreldaken en zoutbakdaken - zijn allemaal schuine daken. Kenmerkend voor heupdaken is dat de dakvlakken vrijwel altijd identiek zijn qua helling, waardoor ze symmetrisch zijn vanuit het midden.

.