Waarom lekken daken?

Enkele van de meest voorkomende oorzaken van daklekken zijn onder meer een verouderd dak, kapotte of ontbrekende dakspanen, verstopte dakgoten en schoorsteenschade. Als deze problemen worden verwaarloosd, kan dit rampzalig zijn voor de structuur van uw woning.

Waarom lekken daken?

Enkele van de meest voorkomende oorzaken van daklekken zijn onder meer een verouderd dak, kapotte of ontbrekende dakspanen, verstopte dakgoten en schoorsteenschade. Als deze problemen worden verwaarloosd, kan dit rampzalig zijn voor de structuur van uw woning. Om u die investering te besparen, hebben we een lijst samengesteld met de 10 meest voorkomende oorzaken van daklekken. We zullen je vertellen hoe ze eruit zien, waarom ze voorkomen en hoe je ze kunt oplossen.

Of je nu een oud dak, een nieuw dak of zelfs een mooi groen dak hebt, slijtage is onvermijdelijk. Er zullen regenbuien, lange winters en harde wind zijn. Maar het dak lekt? Ze zijn een ander verhaal. Met het juiste zorgregime moet elk dak de mogelijkheid hebben om uw gezin tientallen jaren warm en droog te houden.

Als u aan het onderhoud van uw huis werkt, raadpleeg dan deze lijst met de 10 meest voorkomende oorzaken van daklekken. Je zult blij zijn dat je dat gedaan hebt als je vroeg een lek oplost, je tijd en geld bespaart. De pijpenlaars moet ongeveer 10 jaar meegaan, maar uiteindelijk zullen verschillende factoren (locatie, weer, dieren) bepalen hoe lang de pijp meegaat. De eenvoudigste manier om dit lek te repareren, is door een kleine rubberen kraag over de bovenkant van de oude gebarsten neopreen pijplaars te installeren.

De kraag omsluit de bestaande flens (het platte rechthoekige knipperlicht dat zich rond de onderkant van de buis bevindt) en zou nog 10-15 jaar mee moeten gaan. Als u kiest voor een dakbedekkingsbedrijf met een lange geschiedenis in het correct installeren van daken, verkleint u de kans op lekkages als gevolg van onjuist aange. Het repareren van dit lek is net zo eenvoudig als het losmaken van de goot en het installeren van 3 stuks knipperlicht. Het knipperen wordt achter de goot op het dak gebracht en dan wordt het laatste stuk onder de vallei weggestopt.

Dakramen hebben in de loop der jaren een slechte reputatie gekregen. Een VELUX-dakraam heeft bijvoorbeeld een garantie van 10 jaar dat er geen lekkage is en kan mogelijk tot 30 jaar geen problemen hebben. Als het dak zich in een boomzone bevindt, worden de bladeren in de waterlopen gewassen en na verloop van tijd leidt dit tot verstopping en uiteindelijk tot verstopping bij hevige regenval. De resulterende overloop zal lekken veroorzaken.

Daklekken kunnen aanzienlijke schade toebrengen aan een woning als de onderliggende oorzaak niet snel wordt ontdekt en hersteld. Omdat water vanaf het punt waar een lek ontstaat naar buiten kan stromen, kan het moeilijk zijn om de exacte oorzaak vast te stellen. Controleer uw dak op enkele van de meest voorkomende oorzaken van lekkages om een bestaand lek te dichten of om toekomstige problemen te voorkomen. Dakbedekkingsmaterialen verslechteren met de leeftijd en worden minder effectief om water buiten te houden.

Temperatuurschommelingen en weersomstandigheden kunnen ervoor zorgen dat dakbedekkingsmaterialen na verloop van tijd broos worden en barsten. Blootstelling aan direct zonlicht kan de teer doen smelten die gordelroos afdicht. Het lek treedt alleen op bij hevige regen en sterke noordenwind, en alleen in een klein gedeelte waar het pannendak het tinnen dak raakt. Hoewel de lengte van de daken beneden meestal vrij kort is, kan een regenpijpstrooier meer dan 10 x het ontwerpdraagvermogen van de dakpan dumpen.

Omdat deze delen van het dak meestal schuin zijn en de valleien niet goed zijn afgesloten, kan regenwater naar binnen stromen als het dak naar beneden stroomt. Het maakt niet uit of u zelf een lek wilt repareren of dat u een aannemer belt, vergeet niet dat dakinstallaties en reparaties van hoge kwaliteit een grote rol spelen in de levensduur van uw dak. Het knipperen wordt geplaatst waar het dak samenkomt met een dakkapel, waar een schoorsteen het dak en rond de randen van dakramen binnendringt. Er zullen gewoon grote concentraties (watervallen) water van de randen van de zonnepanelen het dak op stromen — waar het dak nu mee om moet gaan.

Als het dak niet veel helling heeft, kan het water langzamer worden of zich ophopen op het dakbedekkingsmateriaal, en kan het uiteindelijk in uw huis lekken. Er is veel dakervaring voor nodig om ingewikkelde dakflitsen te kunnen detailleren, zodat ze er goed uitzien en niet lekken. Zodra er gaten in een dak worden gesneden om dakramen in te plaatsen, wordt de natuurlijke waterdichtheid van daken geschonden. Het ergste wat ik heb gezien zijn pas kapotte dakpannen veroorzaakt door een andere dakdekker (die een dakinspectie doet en een offerte doet) en daar gewoon zijn achtergelaten.

De combinatie van een vallei die uitmondt op een plat metalen dak met defecte overgangsflitsen, veroorzaakt een daklek dat veel bouwers en dakdekkers moeilijk op te sporen en te repareren vinden. Als een dak lekt, of het nu hard heeft geregend of niet, dan is de kans groot dat er een gemakkelijk herkenbare oorzaak is (bijv. een kapotte dakpan of gat in het dak). Een laars is een soort knipperend dak dat rond de basis van de leidingen die uit uw dak komen, loopt en deze waterdicht maakt.

.